Maria Andreasson

Fotmålare

Maria Andreasson älskar att måla! Trots en svår cp-skada finns det ingenting som kan få henne att avstå från sitt skapande. ”Nej, och så har det varit så länge jag kan minnas” säger Maria med ett leende. ”Redan som 4-åring började jag hålla penseln med foten, så för mig är det ingenting nytt. Har man en inneboende längtan måste man låta den komma ut, även om det är svårt ibland”.

Och svårt är det, för Maria lider av allvarliga spasmer. Spasmer som tidvis gör det nästan omöjligt att hålla i penseln och om möjligt ännu svårare att fästa färgen på duken. Men det har inte stoppat denna unga konstnärinna som idag är en av de allra mest produktiva Mun- och Fotmålande Konstnärerna i Sverige.

”Ja, visst är jag produktiv, jag målar mest hela tiden, både på fritiden och i skolan. Konsten är en så stor del av mitt liv och att bli antagen som stipendiat av MFK har både sporrat mig och hjälpt mig att utvecklas. För närvarnade studerar jag både teckning och målning på Folkuniversitet. Jag föredrar att måla stilleben – framförallt i olja, men jag målar gärna modell också. Och så tycker jag om att skulptera.”

”Men mitt liv består inte bara av konsten, jag har andra intressen också. Just nu håller jag på att utbilda min West Highland White Terrier ”Lady” till servicehund. Hon kommer kunna hjälpa till på många sätt här hemma. Hämta saker och plocka upp sådant jag råkar tappa – en pensel till exempel”.

Marias konstnärliga skapande går ständigt framåt. Hennes personliga stil karaktäriseras av pastellfärger, enkla penseldrag och ett alltid närvarande lugn. Att hon har talang, det går inte att missta sig på. Sitt stora erkännande fick Maria 1993 när hon blev antagen som stipendiat av MFK.