Kent Nilhag

Fotmålare

Kent var en skärpt kille, det märkte man direkt – bara man gav sig tid att lyssna. Han hade massor med synpunkter på allt som har med handikappade att göra. Och varför inte? Han visste ju vad han talade om.

1961 var det dags för Kent att komma till världen. Men allt blev inte som det var tänkt. När Kent föds visar det sig att han fått en allvarlig skada. Han lider av cerebral pares och med tiden blir det uppenbart att han kommer få svåra spasmer och talsvårigheter men att ett av hans ben fungerar som det ska.

Det är motvind redan från start och nu dröjer det inte länge innan pojkens föräldrar skiljer sig. Kent bor till en början kvar hos sin mamma men snart tvingas han flytta till en rad internatskolor för handikappade barn.

”Som barn på en institution blir man lätt isolerad och försvinner från världen. Sånt kan man inte acceptera” säger Kent. ”Man får inte stoppa undan människor.”

Men pojken lär sig att kämpa och redan tidigt i livet börjar han att utveckla förmågan att göra saker med sin högra fot. Han lär sig att skriva, rita och måla och det dröjer inte länge innan en av Kents lärare inser att han har konstnärlig talang. Han blir så imponerad att han uppmanar honom att ta kontakt med MFK som 1990 beviljar ett stipendium för hans kraftfulla impressionistiska målningar.

”Sedan jag började måla känner jag mig tryggare” säger Kent. ”Och så tycker jag bättre om mig själv! Det fina med att tillhöra MFK är att mitt måleri inte bara är en hobby längre utan att en del av det jag skapar faktiskt kan komma massor av människor till glädje i form av kort!”

Kent avled hastigt och oväntat i sviterna av en influensa följd av lunginflammation den 30 januari 2019.