Hisham Dgheim

Munmålare

När Hisham var 18 år levde han tillsammans med sin familj i Saudiarabien. ”Ja min pappa flyttade till Saudi redan 1948 och när jag var liten arbetade han för ett stort oljebolag där” – säger Hisham som nu bott i Sverige sedan 1983. ”Den stora förändringen i mitt liv kom som en blixt från klar himmel. Ena dagen var allt som vanligt, nästa dag var ingenting sig likt.”

Det hela inträffade den 2:a september 1976, när han tillsammans med några kamrater skulle ut och bada.
Platsen var den damm dit de ofta gick för att svalka sig. Hisham kastade sig i vattnet med huvudet före precis som vanligt. Normalt var vattnet djupt, närmare fem meter, men det pojkarna inte visst var att en stark vind nästan fyllt dammen med sand. Hisham blev liggande på botten med bruten nacke och hade det inte varit för kamraterna hade han drunknat. Läkarna gav honom två veckor att leva men pojken visade sig vara starkare än någon kunnat ana. Trots totalförlamning av hela kroppen överlevde Hisham och efter en lång och intensiv period av sjukgymnastik lyckades han arbeta upp rörlighet i nacken.

I likhet med många andra som drabbas av förlamningar led Hisham periodvis svårt av depressioner. Men en dag 1978 kom han att läsa en bok av en amerikansk konstnärinna som även hon förlamats på ett likartat sätt. Det speciella med denna konstnärinna var att hon målade med penseln i munnen. ”Ja, det här var brytpunkten för mig” säger Hisham. ”Jag försökte mig på att måla på samma sätt och det gick över all förväntan. – Med måleriets hjälp kom jag över min depression!”

Anledningen att Hisham överhuvudtaget kom till Sverige var att Saudiarabiens oljeminister fick syn på några av de målningar som han målat med penseln i munnen. ”Ja, han blev så imponerad att han finansierade mina konststudier utomlands. Jag sökte till konstskolan i Sverige och blev antagen direkt. Sen dess har jag varit här.”

1986 blev Hisham antagen av MFK. I dag är han en mycket skicklig munmålare som främst målar djurmotiv i akvarell.